10 saker att veta om kokain

 10 Things To Know About Cocaine: A Specialist’s Guide

10 Things To Know About Cocaine: A Specialist's Guide
stuartclark

STUART CLARK

Kokain har varit i nyheterna igen nyligen, men vad händer egentligen bakom de kusliga tabloidrubrikerna? Som en del av en speciell serie om olika typer av illegala droger skiljer Stuart Clark fakta från fiktion och ger användarna viktiga råd om skademinskning.

Vad är kokain – och vad skärs det med?

Även vanligen kallad kokain, Charlie, flake, blow, snow och gak, isolerades och extraherades först ur kokain från kokablad 1859 av Albert Niemann, en tysk kemist som hade forskat om dess århundradens gamla användning som medicin, smärtstillande medel. och stimulerande i stora delar av Sydamerika. Dess tidiga europeiska mästare inkluderade Sigmund Freud som 1884 skrev en tidning, Uber Coca, som han beskrev som en “lovsång till denna magiska substans”.
När det snoras, injiceras eller röks i koncentrerad crack/rock-kokainform, skickar det en våg av dopamin, en naturligt förekommande kemisk budbärare i kroppen, till de delar av hjärnan som styr njutning. Denna euforiska känsla, åtföljd av ökad vakenhet, kallas “high”.
Koffein, majsstärkelse, laktos, socker, kinin, paracetamol och tandbedövningsmedel som bensokain och lidokain har alla upptäckts i kokain som beslagtagits av polisstyrkor i USA och Europa. Det mest populära bulkmedlet som finns i 73 % av den beslagtagna koksen är Levamisole, ett avmaskningsmedel för människor och djur, vilket innebär att vanliga användare förmodligen är fria från helmintparasit. Även om alla ovannämnda är relativt ofarliga, är America’s Drug Enforcement Administration och Irlands National Drugs Agency bland dem som varnar för att kokain skärs ned med fentanyl, en opioid som i sin rena form är sexhundra gånger mer kraftfull än morfin och som har kopplats internationellt. till tusentals dödsfall i överdoser.

Hur mycket kostar det?

FN-data indikerar att det genomsnittliga gram gatukokain kostar 103 USD i Storbritannien, 96 USD i USA och 81 USD i Tyskland. På andra håll är det 112 dollar i Finland; 111 $ i Österrike; 105 dollar i Sverige; $92 i Italien; $78 i Irland; $71 i Frankrike; $67 i Spanien; $56 i Holland; och $50 i Portugal. Inte överraskande, det billigaste kokainet finns i Colombia där det kostar 5 dollar per gram.

Hur rent är pulveriserat gatukokain?

Annons
Enligt EU:s europeiska övervakningscentrum för droger och narkotikamissbruk: “Även om detaljhandelspriset på kokain förblev stabilt nådde renheten på gatunivå sin högsta nivå på ett decennium 2017.”
Den genomsnittliga renheten för bulkpartier av kokain som beslagtagits i Europa varierar från 80,4 % i Belgien och 66,9 % i Frankrike till 42,1 % i Luxemburg och 37,7 % på Cypern. Irland tillhandahåller en fallstudie av hur detta minskar när det arbetar sig ner i läkemedelsfödokedjan; den genomsnittliga renheten för beslagtagna bulkpartier är 40 %. När den når Dublins gatunivå är den 28 % och på andra håll i landet 19 %.
I Amerika är kokain som kommer in i landet i genomsnitt 84,4 % rent och när det kommer ut på gatan 59,9 %.

Vad är kokainhandeln värd – och vilka är huvudaktörerna

Det är omöjligt att göra något annat än att uppskatta, men EU Drug Markets Report 2019 räknade med 9,1 miljarder euro i de dåvarande 29 medlemsländerna.
Över hela världen tittar vi på över 100 miljarder dollar per år, och produktionen av kokablad i Colombia når rekordnivåer.
Enligt Global Drug Survey är vinsten på ett gram kokain från produktion i Colombia till försäljningsställe i USA över 30 000 %. Vår studie tyder på att användare hellre skulle betala mer (för sitt kokain) för att hjälpa till att minska de bilaterala skadorna från kriget mot droger och stödja bönder och ekonomier i producentländerna. Om bara regeringar skulle ge dem chansen…”
Den amerikanska underrättelsetjänsten anser att Sinola Cartel (Mexiko), Medellin Cartel (Colombia), Gulf Cartel (Mexiko), Los Zetas (Mexiko) och Juarez Cartel (Mexiko) är världens mäktigaste kokainhandlare. ‘Ndrangheta-maffian från södra Italien, deras albanska Shqiptare-motsvarigheter och Irlands Kinahan-gäng är bara en handfull av deras europeiska handelspartner.
Den internationella kokainhandeln är i konstant förändring, med teknik som uppmuntrar ett betydande antal nya aktörer.
“Det finns bevis för att användningen av sociala medier, darknet-marknadsplatser och krypteringstekniker spelar en allt större roll för att göra det möjligt för mindre grupper och individer att engagera sig i narkotikahandel”, instämmer European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction. “När man tittar på kokainet. marknaden kan entreprenörskap ses i innovativa distributionsmetoder. Ett exempel är förekomsten av kokain-”callcenter”, med kurirer som tillhandahåller snabb och flexibel leverans. Sådana metoder – som återspeglar en potentiell ”uberisering” av kokainhandeln – tyder på en konkurrensutsatt marknad där säljare konkurrerar genom att erbjuda ytterligare tjänster utöver själva produkten.”

Hur mycket kokain beslagtas?

De senaste EU-omfattande siffrorna för 2017 visar på 104 000 kokainbeslag, motsvarande 140,4 ton av drogen, ungefär dubbelt så mycket som den beslagtagna kvantiteten 2016.
“Kokain skickas från Latinamerika till Europa i fartyg som avgår från Brasilien och andra länder som Ecuador och Venezuela”, konstaterar ECNN. “Den ökande användningen av Brasilien som utgångspunkt återspeglar den växande betydelsen av Bolivia och Peru som källan för kokain som skickas till Europa. Venezuela har blivit viktigare under de senaste åren när människohandelsorganisationer flyttar colombianskt kokain över land över en porös gräns och drar fördel av den livliga sjötrafiken mellan kusten och öarna i Karibien, men kokain trafikeras också från Venezuela till Europa med flyg, antingen direkt eller via Karibien och Afrika.”
Brasilien beslagtog 25,3 ton kokain på väg till Europa och Afrika under första halvåret 2019, en ökning med mer än 90 % jämfört med samma period föregående år. I Amerika hittades ett rekordstort drag av 1 miljard dollar/18,875 ton på ett liberianskt registrerat fartyg i Philadelphia. I en annan betydande byst 2019 hämtade den amerikanska kustbevakningen kokain till ett värde av 312 miljoner dollar från en narcoubåt i östra Stilla havet. Överskuggande båda dessa är de 1,3 miljarder dollar av kokain som de uruguayanska sjö- och tulltjänstemännen beslagtog mer än fyra ton kokain i en hamn i huvudstaden Montevideo.

Hur farligt är det?

De senaste siffrorna visar att det finns 505 224 kokainrelaterade akutmottagningsbesök per år i Amerika. I Storbritannien har sjukhusvistelse på grund av kokain ökat med över 90 % på fyra år till 14 470. En annan iögonfallande statistik är den tiofaldiga ökningen av antalet brittiska över 50 som söker akutvård för kokainförgiftning.
Ökningen av både tillgängligheten och renheten av kokain i pulverform och crack/rock har också en betydande inverkan i EU.
“De senaste uppskattningarna visar att cirka 73 000 klienter (i hela EU) nu går in i specialiserad drogbehandling för kokainrelaterade problem,” rapporten från European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction. crack-kokainrelaterade problem, en särskilt skadlig form av kokainkonsumtion. Antalet “nya” klienter som rapporterats behöva behandling för ett kokainproblem för första gången ökade med 37 % mellan 2014 och 2017, vilket tyder på att behandlingsbehoven växer. Kokain var också den olagliga drogen som oftast rapporterades i narkotikarelaterade akutpresentationer på sjukhus som registrerades av ett nätverk av 26 sentinelsjukhus i 18 europeiska länder under 2017.”
Nyckelindikatorerna för överdos av kokain inkluderar rastlöshet; pressat tal; förändring i beteende; plötslig höjning av kroppstemperaturen – känner sig väldigt varm eller har varm hud; spolat ansikte; muskelkramp; stelhet i armar och ben; förvirring; beslag; ökad motorisk aktivitet; högt blodtryck – högt blodtryck; takykardi; oregelbunden hjärtrytm; stroke; hjärtattack; och svarslöshet.

Annons
Vem tar det?

“Det är inte bara en välbärgad persons drog”, betonar den irländska missbruksspecialisten, Dr Garrett McGovern. “Crack kokain decimerar många fattigare samhällen, och anledningarna till användningen är vanligtvis inte rekreationssyfte utan för att hjälpa människor att hantera ofta svåra livsförhållanden. Även enorma drogskulder uppstår med ibland tragiska konsekvenser.”
Kokain är den vanligaste olagliga stimulerande drogen i EU, med cirka 2,6 miljoner unga vuxna (15–34 år) som tar den varje år.
Data från de senaste fem åren av Global Drug Survey tyder på att 75 % av människor använder kokain tolv gånger eller mindre per år. Majoriteten är annars laglydiga medborgare som har jobb och familj.
Någon som har erkänt sitt tidigare kokainbruk som en del av Irlands Safer From Harm-kampanj är den hyllade folkmusikern Christy Moore.
“Jag har verkligen stött på kokain under en period av mitt liv, och det fanns en period i mitt liv där jag skulle ha varit mycket bekant med det,” avslöjade Christy förra året. “Jag fick en hjärtattack. Jag sa, ‘Jaha, det är det nu, det är jag som är klar, jag kommer att ge upp’ men inom en mycket kort period efter att jag kom ut från sjukhuset var jag tillbaka på den vägen igen. Och det var då jag visste att jag blev slagen. Om en hjärtattack inte kommer att stoppa mig behöver jag hjälp, jag har problem.
Tack och lov sträckte en familjemedlem ut en medkännande hand till Christy vid den tiden, och han har levt ett drogfritt liv i många år.

Vilka kändisliv har den tagit?

Eufemistiskt känd som “showbiz sorbet”, var kokain antingen huvudorsaken eller en betydande faktor i dödsfallen för Chet Baker, Ol’ Dirty Bastard, The Who’s John Entwistle, Deep Purples Tommy Bolin, Quiet Riots Kevin DuBrow, The Grateful Dead’s Brent Mydland , The Righteous Brothers’ Bobby Hatfield, Ike Turner, Jay Reatard, Whitney Houston, Scott Weiland från Stone Temple Pilots, Alice In Chains’ Layne Staley, Blind Melons Shannon Hoon, David Ruffin från The Temptations, The Pretenders’ James Honeyman-Scott, John Belushi, River Phoenix och Philip Seymour Hoffman. Och det är tyvärr bara för staters...

Hur kan någon minska riskerna med kokain?

De skadereducerande råden i samband med kokainpulver är:

Annons
1. När du köper, vet din källa och undvik att använda ensam.
2. Använd en drog i taget och blanda aldrig med alkohol.
3. Börja med en liten testdos och lämna minst två timmar mellan användning.
4. Mal kokain för att ta bort klumpar, använd ditt eget sterila sugrör och dela aldrig.
5. Bär kondom kokain kan öka din sexlust.

De fem väsentliga om du använder crack/rock-kokain är:

1. Undvik att använda hemgjorda crackpipor och dela inte din pipa.
2. Undvik att röka hela stenen.
3. Om du injicerar, börja lågt och gå långsamt för att undvika överdosering.
4. Om du känner dig låg efter användning, sök professionell hjälp.
5. Om du eller en vän känner dig självmordsbenägen, gå omedelbart till ett sjukhus eller ring 112.

Varför kokain och alkohol verkligen inte blandas…

“När kokain och alkohol används tillsammans kombineras de i kroppen för att producera kokaeten, vilket ökar risken för att skada organ som lever och hjärta”, förklarar våra http://drugs.ie-kollegor. “Kokaeten är giftigare än kokain och alkohol enbart och ger en större ökning av hjärtfrekvens och blodtryck.
“Kokaeten förlänger effekten av kokain och tar längre tid att lämna systemet än bara kokain. När man använder både alkohol och kokain i kombination riskerar människor att fortsätta dricka utan att inse hur berusade de är. Kokaeten ökar risken för epilepsi, självmord, våld, olyckor och plötslig död.

10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,10 saker att veta om kokain,

Main Menu